Wijnboeren

ALESSANDRO s.s. Azienda Agricola
Frazione Lovetta, 13  – 14041 Agliano Terme (AT)

De wijnboer waar wij het vaakst komen is Alessandro in Agliano Terme (15 minuten met de scooter). Alessandro is de naam van de firma en de wijnboer zelf heet Andrea Berti. Behalve de lekkere wijn is het feit dat hij uitstekend Engels spreekt ook een sterk punt.
De boerderij bezit ongeveer 11 hectare grond beplant met wijnstokken op een hoogte van 220 meter boven de zeespiegel. In 2013 is er op het terrein ook een B&B gemaakt met zwembad. Als je bij hem op bezoek komt, neemt hij altijd alle tijd voor je en met vrienden is het de plek voor een perfecte wijnproeverij.

Barbera d'Asti Vigna del Fazant
Onze favoriete wijn is de Barbera d’Asti Vigna del Fagiano.
Fagiano staat voor fazant en dat is een vogel die je in deze streek in de wijngaarden kunt tegenkomen. De wijn is gemaakt van sterk geselecteerde druiven uit een wijngaard op het zuiden en met een zeer lage opbrengst per hectare. De eerste gisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks en daarna rijpt de wijn 14 maanden in kleine eikenhouten vaten van tweehonderdtwintig liter en vervolgens 6 maanden in de fles.

CANTINA SOCIALE BARBERA DEI SEI CASTELLI S.C.A

14041 Agliano Terme – Regione Opessina, 41 – Castelnuovo
Calceawww.barberaseicastelli.it

Een andere favoriete plek om wijn te kopen is de cantina bij ons in het dorp (5 minuten met de scooter). Deze coöperatie van boeren uit Castelnuovo en omgeving heeft prima barbera in flessen en in Bag-in-Box. Uitstekende slobberwijn. In die Bag-in-Box verpakking heb je 5 liter voor 11 euro. De wijn blijft maanden goed omdat er geen lucht in de kunststof zak kan komen, nadat je een karafje hebt getapt. De wijn blijft afgesloten van de buitenlucht.

Barbera d’Asti DOCG

Azienda Vitivinicola Antonio Bellicoso

Via Frazione Molisso 5/A – AT

Niet eens zo ver van ons huis vandaan (10 minuten met scooter) ligt de wijngaard van Antonio Bellicoso. Hij heeft een wijnbedrijf en zijn broer een restaurant, Assiuolo. Die twee merumbedrijven zitten in hetzelfde pand. Antonio is waarschijnlijk de meest enthousiaste wijnmaker in de streek. Hij maakt de beste Barbera van Italië volgens eigen zeggen, maar ook volgens de ranglijsten. Zijn Merum kreeg 98 punten uit 100 ( “Vino rosso d’Italia 2012”) en is gekocht door o.a Andrea Botticieli. Merum is latijn ( zie Virgilius) voor ” onversneden wijn“. De Merum zit 18 maanden in het vat en hij bottelt twee en een half duizend flessen per jaar.  Je betaalt er ongeveer 10 euro per fles voor , maar je denkt soms dat hij de flessen liefst niet zou willen verkopen.  Zo lyrisch is hij over zijn product. De nieuwe Merum uit 2013 kreeg 99 van de 100 punten. Ook de prijs steeg mee van 10 naar 12 euro.

Andere wijnen:

 

  • Freisa d`Asti gemaakt van een beroemde Italiaanse druif, de freisa, die alleen in Piemonte geteeld wordt.
  • Chiaroforte (vino rosato). Na het fermenteren heb je onderin het vat de most (mosto) en bovenin de capello, waar de schilletjes zich ophopen en de schillen bevatten de kleur. Door de capello af te scheppen, blijft er een lichtere wijn over.
  • Barbera “Amormio”; de gewone barbera,

F.lli Trinchero Azienda Vitivinicola

Via Gorra 49     Fraz. Santo Stefano
Montegrosso d’Asti

Deze wijnmaker hebben Patrick (mijn schoonzoon) en ik ontmoet op de jaarlijkse wijnpresentatie in Nizza in mei 2013. Wij gaven zijn Barbera d’Asti Superiore Merico vier Trinchero_mericosterren en dat was nog voordat we zoveel Barbera’s geproefd hadden dat alle wijnen wel vier sterren waard leken. Hij maakt duizend flessen per jaar van zijn Superiore Merico (10 euro). Dat doet hij in grote houten vaten omdat daardoor de wijn minder naar hout gaat smaken dan in kleinere vaten. De trend dat een goede wijn naar hout moet smaken en veel alcohol moet bevatten is aan het keren.

Hij gaf ook een tip voor een lekker apiritief: 25% Martiny Dry + 25% Vodka + 50% Moscato.

Een andere Barbera Superiore die hij verkoopt is de Rico.

 

Azienda Agricola Cocito Dario

Regione Montà 29  14041 Agliano Terme – Asti – Italy

Email info@cocitodario.it
Phone +39 0141954238
rondleiding via Nadia Cocito +39 347 9254457
http://www.cocitodario.it

Deze cantina hebben we (broer Rob en Ik) bezocht tijdens een open dag in de reeks “Domenica in Cantina” in Agliano Terme in oktober 2018. Kleine wijnmaker met lekkere wijnen. We proefden rosé van barbera druiven en twee Barbera’s d’Asti: Rosato Elisa; Barbera d’Asti Superiore DOCG Violanda (10 euro) en Vino Rosso – Sole d’Estate (14 euro). De twee rode wijnen waren echt lekker en we hebben de wijnkelder aangevuld met de twee rode wijnen.
Wij zijn een land van water en wijn“, zeggen ze met trots in Agliano Terme, een stadje bekend om zijn thermale bronnen, en voor de uitstekende  wijnen geproduceerd in het gebied, met name Barbera. (La Stampa 25 januari 1981).
Het bedrijf wordt nu geleid door de vierde generatie: Cocito Dario met zijn vrouw Elsa en zijn kinderen Sergio en Nadia.
Het wijnhuis is gelegen op het puntje van Collina Crena op het zuid-oosten en dat is met name gunstig voor de teelt van Barbera.


Hierboven zie je het proeflokaal en zoon Sergio die de wijnen presenteert aan de gasten.
Zoon en dochter zijn altijd bereid om gasten het bedrijf te laten zien en de wijnen te laten proeven.

Plaats een reactie