Werelderfgoed UNESCO

Het wijngaardlandschap van Piemonte is sinds 2014 beschermd werelderfgoed. Het bestaat uit vijf verschillende wijngebieden met prachtige landschappen (1: Langa del Barolo; 3: heuvels van Barbaresco; 4: Nizza Monferatto en Barbera; 5: Canelli en Asti Spumante; 6: Monferatto of the infernot) en het Kasteel van Cavour (2). Het kasteel van Cavour is een belangrijke naam in zowel de ontwikkeling van wijngaarden als in de Italiaanse geschiedenis. ‘Langa‘ is Piemontees voor heuvels. Het Piemontese woord ‘Infernot‘ geeft een ondergrondse kelder aan van zandsteen, rots, steen of tufsteen, gebruikt als opslagplaats van wijn. Het erfgoed omvat ook alle technische en economische processen die te maken hebben met de wijnbouw en wijnproductie die deze regio eeuwenlang heeft gekenmerkt. 

In het gebied zijn wijnpollen gevonden uit de 5e eeuw voor Christus, toen Piemonte een plaats was waar de Etrusken en Kelten elkaar ontmoetten en handel dreven. In het plaatselijk dialect gebruikt men nog steeds Etruskische en Keltische woorden, vooral wijngerelateerd. Tijdens het Romeinse Rijk noemde Plinius de Oudere (Geboren in Como, in 23 of 24 na Chr. ; Romeins militair, letterkundige en amateur-wetenschapper) de regio Piemonte als een van de meest gunstige streken voor wijnbouw in het oude Italië en Strabo (Grieks historicus, geboren 64 v. Chr.) noemt de (wijn)vaten uit dit gebied.

Hieronder zie je de kaart van gebied 4, het gebied waarin Castelnuovo Calcea (rood) ligt. Rechtsonder zie je Nizza Monferato. Het stadscentrum van Nizza hoort ook bij het beschermde gebied. 

kaart unesco gebied 4 barbero_2

De complete kaart met de vijf beschermde wijnlandschappen kun je vinden op: whc.unesco.org.