De wijnen

Wijn maken

Wijn  (vino) krijgt zijn smaak in de wijngaard (vigneto). De druiven (uva – uve) die aan de wijnrank (vite- viti) hangen bevatten zuur druivensap met veel suiker. De pitten en de schillen bevatten stoffen die van invloed zijn op de smaak van de wijn (tannines, kleurstoffen). Hoe langer de druif rijpt hoe meer suiker (zucchero) en hoe hoger het uiteindelijke alcoholpercentage van de wijn. Eind september, begin oktober worden de druiven geplukt, gekneusd en geperst en het druivensap met pitten en schillen – de most (mosto) –  gaat in stalen tanks (acciaio; inox). Bij witte wijn worden de schillen die de kleurstof bevat verwijderd. Bij rode wijn blijven de schillen in de most. in de tank gist de most een aantal weken en bij die gisting (fermentazione) wordt de suiker omgezet in alcohol. De gisting stopt wanneer het alcoholpercentage rond de 14 % ligt. De rijping van de wijn duurt een aantal maanden en vindt plaats in stalen vaten of in eiken vaten (barrique).
Stoffen uit het hout lossen op in de wijn en geven de wijn extra smaak. De laatste stap is het filteren van de wijn waarna de wijn de fles (bottiglia) in gaat. De kurk (sughero) gaat er op en in de fles rijpt de wijn verder. Dat kan een aantal maanden duren maar het kan ook jaren in beslag nemen.

Onno Kleyn: “De Dolcetto druif, samen met de zuur-frisse Barbera en de koninklijke Nebbiola, vormen het rode triumviraat van Piëmonte”

RIMG0452

De Barbera druif

Barbera wijnen

Wanneer men het over Barbera wijn heeft dan gaat het meestal over één van de drie DOC(G) wijnen: Barbera d’ Asti, Barbera d’ Alba of Barbera del Monferrato welke voornamelijk van de Barbera druif gemaakt worden.

Alle drie de wijnen hebben een diep robijnrode kleur als ze jong zijn terwijl oudere wijnen een granaatrode kleur hebben. De wijnen zijn in hun meest pure vorm fris en fruitig van smaak en bevatten zo goed als geen tannine, ze hebben wel een redelijk hoge zuurgraad (voor rode wijn).

Naast de standaard Barbera (doordrink)wijnen zijn er ook complexere, meer interessante wijnen op de markt welke beter geschikt zijn voor bij het eten of waarvoor de tijd genomen moet worden om er voldoende van te kunnen genieten. Deze wijnen worden verkregen door houtrijping (wat tannine en houtsmaken toevoegt) en toevoeging van andere druiven (indien toegestaan volgens de DOC(G) classificatie).

Zoals met elke wijn maakt het ook uit in wat voor terroir de wijngaard geplant is en hoe oud de druivenranken zijn. Deze wijnen kunnen vaak herkend worden door het toevoegsel “superiore” op het etiket, en/of de naam van een wijngaard waar de druiven vandaan komen.

nieuwe wijnstokken planten 1

De nieuwe wijnstokken (15 cm groot) worden gepland in de wijngaard tegenover ons huis.

Barbera d’ Asti

De Barbera d’ Asti wijn komt uit het gebied rondom de stad Asti. In dit gebied worden vijf varianten van deze wijn geproduceerd met elk hun eigen regels, namelijk de (gewone) Barbera d’ Asti, Barbera d’ Asti Superiore en drie subvarianten van de Superiore genaamd: Nizza, Tinella en Colli Astiani.

Waar de gewone Barbera d’ Asti niet of nauwelijks in de kelder rijpt voordat deze op de markt komt, dienen de Superiore wijnen minimaal 12 maanden te rijpen waarvan 6 maanden in houten vaten en 6 maanden in de fles. Voor de subzones geldt een langere verplichte rijpingstijd. Nizza moet 18 maanden rijpen waarvan minimaal 6 maanden in houten vaten, Tinella en Colli Astiani moeten beide 24 maanden rijpen waarvan minimaal 6 maanden in houten vaten en minimaal 6 maanden in de fles.

De samenstelling van de Barbera d’ Asti (en Superiore) bestaat uit minimaal 85% Berbera druiven en maximaal 15% van Freisa, Grignolino en Dolcetto druiven. De enige uitzondering is de Colli Astiani subzone waarvoor dezelfde druiven gebruikt mogen worden, maar dan in een minimaal 90% / maximaal 10% verhouding.

Wat de smaak betreft overheersen kersen, pruimen en zwarte bessen. Voor de superiore kunnen ook kaneel, cacao en zoethout smaken verwacht worden.

Barbera d’ Asti (Superiore) heeft sinds 2008 de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificering bereikt, de hoogste in Italië.

RIMG0467

Ons uitzicht met cypressen

Barbera d’ Alba

De Barbera d’ Alba wijn komt uit het gebied rondom de stad Alba. In dit gebied worden twee varianten van deze wijn geproduceerd namelijk de (gewone) Barbera d’ Alba en de Barbera d’ Alba Superiore.

Waar de gewone Barbera d’ Alba niet of nauwelijks in de kelder rijpt voordat deze op de markt komt dient de Superiore versie minimaal 12 maanden te rijpen in houten vaten.

De samenstelling van de Barbera d’ Alba (en Superiore) bestaat voor 100% uit Barbera druiven.

Wat de smaak betreft komen vooral frambozen en viooltjes naar boven en voor de superiore kunnen ook typische houtsmaken verwacht worden.

Barbera d’ Alba (Superiore) heeft de DOC (Denominazione di Origine Controllata) kwalificering.

RIMG0361_herfst

Herfst; Castelnuovo Calcea

Barbera del Monferrato

De Barbera del Monferrato wijn komt uit het Monferrato gebied dat ligt tussen de provincies van Cuneo en Alessandria in het zuiden tot aan de provincie Vercelli in het noorden. In dit gebied worden drie varianten van deze wijn geproduceerd met elk hun eigen regels, namelijk de (gewone) Barbera del Monferrato, Barbera del Monferrato Superiore en Barbera del Monferrato Vivace wat een licht mousserende wijn is.

De “gewone” en Vivace Barbera del Monferrato varianten worden niet of nauwelijks in de kelder gerijpt voordat deze op de markt komen, de Superiore moet echter minimaal 12 maanden rijpen waarvan 6 maanden in houten vaten.

De samenstelling van de Barbera del Monferrato (normaal, Vivace en Superiore) bestaat uit minimaal 85% Barbera druiven en maximaal 15% van Freisa, Grignolino en Dolcetto druiven.

Wat de smaak betreft komen vooral rode bessen, kersen, specerijen en bloemen naar boven en voor de superiore kunnen ook cacao of vanille smaken verwacht worden.

Barbera del Monferrato Superiore heeft sinds 2008 de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificering bereikt, de hoogste in Italië.